BESKÆRING - en poetisk dokumentar om hvordan vi forholder os til demens og det at blive ældre.
I BESKÆRING bevæger vi os igennem en billedhave, et overdådigt billedunivers af træer, buske og blomster. Udvalgt blandt 5.000 lysbilleder taget af overstadsgartner Willy F. Hansen igennem 70 år. Vi stopper op, zoomer ind og fordyber os:
De mange lysbilleder flettes sammen med performernes minder fra plejehjemsbesøg. Med projektet ”Det Rullende Rum” har CoreAct besøgt 25 plejecentre. Hvert sted har de trillet en hjemlig stue på hjul ind på plejecentret og inviteret beboerne indenfor til kaffe og en snak om fortiden. I forestillingen dykker vi ned i minderne om mødet med de mange gamle og deres forunderlige verden af krogede og til tider opbrudte fortællinger.
Hvordan forholder vi os til at blive ældre?
Med disse livsglimt og det farverige billedunivers undersøger forestillingen demenssygdommens opløste virkelighed. Et sted hvor tid og rum ophæves… Både et fantastisk sted, hvor man har levet flere liv samtidigt, men også et uhyggeligt sted, hvor man hverken kan finde sig selv eller finde ud.
Forestillingen vil gerne stille spørgsmål ved hvordan vi forholder os til de forandringer, som følger med det at blive gammel. Hvordan griber vi det an, når vi står på sidelinjen og ser vores bedsteforældre, forældre, livspartnere eller venner pludselig begynder at forandre sig, at minder og realiteter forvrides eller helt opløses? Følger vi med dem ind i denne nye verden eller står vi frustrerede og irriterede udenfor og insisterer på det vi kalder virkeligheden?
Hvordan forholder vi os til vore kære, som pludselig forandrer sig?
Forestillingen italesætter samfundets relation til det at blive ældre og i særdeleshed vores relation til demens. Hvordan vi forholder os til at vores bedsteforældre, forældre, livspartnere eller venner pludselig begynder at forandre sig, at minder og realiteter forvrides eller helt opløses. I det kunstneriske møde gennem nærvær, fordybelse og billeddannelse at sætte publikums egne fortællinger i relation til de ældres og derved sætte fokus på ældres værd ved at fremhæve deres livshistorier.
Forestillingen bygger delvist på erindringer, der er indsamlet i CoreActs projekt ”Det Rullende Rum”.
Ide: CoreAct & Carte Blanche
Instruktør: Sara Topsøe-Jensen
På scenen: Anika Barkan and Helene Kvint
Tekniker : Karsten Nisbeth
Lyddesign: Astrid Randrup
Kostumer: Beth Justesen
Co-produktion: CoreAct & Carte Blanche
Varighed: 60 minutter
Aldersvejledning: 14 år +
Forestillingen er støttet af
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for scenekunst